Associació Amics de l´Òpera de Sabadell Associació Amics de l´Òpera de Sabadell
Associació Amics de l´Òpera de Sabadell
Òpera a Catalunya


Associació Amics de l´Òpera de Sabadell - L´Associació - Escrits
Més informació:

· L´Associació
· Història
· Patrocinadors
· Localització
· Òpera a Catalunya


Plaça Sant Roc, 22 2on 1a
08201 Sabadell
Barcelona . Espanya
Tel. 93-725 67 34
Tel. 93-726 46 17
Fax. 93-727 53 21
EMail: aaos@aaos.info


Artur Mas


Ferran Mascarell


L`inici de la temporada operística significa tant un nou començament com una continuïtat.

Un nou començament per a totes les persones que s’acostin a l’òpera per primera vegada: una nova oportunitat flamant per a tots els qui vulguin aproximar-se a una de les expressions artístiques més elaborades. La possibilitat de descobrir que l`òpera és cultura, és art, és música, és teatre. És la fastuositat convertida en l`espectacle més complet.

I una continuïtat per a tots els qui ja han fet de l’òpera una part important de les seves vides. Un nou tram de camí fet des de l`experiència de grans òperes viscudes i la il.lusió de tornar a tenir l`oportunitat de viure`n de noves.

Tot això i molt més és el que significa la XXIX Temporada d`Òpera a Sabadell i el XXIII Cicle d`Òpera a Catalunya, així com el XV Concurs de l`Escola d`Òpera de Sabadell, que finalitzarà amb la representació de l`òpera Il barbiere di Siviglia de G. Rossini al Teatre La Faràndula de Sabadell.

Xifres romanes que acumulen anys fins a crear dècades: 29 anys que la ciutat de Sabadell gaudeix d`una temporada estable de música, 23 anys que des de Sabadell portem òpera a tot Catalunya, 15 anys que donem noves oportunitats als cantants d`òpera. Tot això, tan fàcil de dir i descriure són dies i dies, hores i hores, anys i anys d’esforç, tenacitat i compromís de l`Associació d`Amics de l`Òpera de Sabadell.

Una temporada més, moltes gràcies. Sens dubte, sou senya d’identitat de la ciutat que tant estimem, Sabadell.

Manuel Bustos
Alcalde de Sabadell


Benvolguts amants de l`òpera, un cop més tinc la satisfacció de participar en la presentació d`un programa operístic de categoria, organitzat per l`Associació d`Amics de l`Òpera de Sabadell. Enguany estrenem la XXIX Temporada d`Òpera a Sabadell, el XXIII Cicle d`Òpera a Catalunya i el XV Curs de l`Escola d`Òpera.

Estem parlant de tres esdeveniments magnífics que tenen un objectiu comú: difondre el coneixement d`aquest gènere musical entre un públic cada cop més extens i promoure la formació dels joves cantants amb talent, tant pel que fa al cant com en d`altres aspectes com són tècniques d`interpretació escènica i musical, expressió corporal, estil, dicció, etc.

Aquest segon punt és especialment important. Només es pot assegurar la continuïtat de qualsevol disciplina a partir de l`interés i la formació de les persones joves que esdevindran els professionals del futur. Pràcticament des del seu inici, els Amics de l`Òpera han apostat per donar oportunitats als cantants que comencen la seva carrera, i l`Escola d`Òpera ha estat la consolidació d`aquesta filosofia, a la que, des de la Fundació, donem plenament suport.

Aquesta temporada, la programació prevista ens ofereix un atractiu especial, ja que a través de tres obres a bastament conegudes pel gran públic, podrem gaudir de tres registres ben diferents. Viurem el drama de Rigoletto, ens podrem deixar portar per la màgia de les històries fantàstiques de Les Contes d’Hoffmann i riurem amb les juguesques de Figaro a Il barbiere di Siviglia. Aquesta òpera buffa ha estat escollida, encertadament, com a representació per als alumnes de l`Escola.

Així doncs, els Amics de l`Òpera han reunit dos dels grans compositors italians, Verdi i Rossini, amb un compositor francès d`origen alemany, Offenbach, que va esdevenir un veritable ídol en el París del seu temps. I com és habitual, no s`obliden de la sarsuela, un gènere que mereix l`homenatge que han previst dedicar-li.

Com a President de la Fundació Banc Sabadell, vull agraïr a l`Associació, i especialment a la Mirna que la presideix amb tant d`encert, el seu esforç per no defallir en la seva valuosa tasca en pro de l`òpera, així com pel treball extraordinari de futur que suposa la seva difusió entre els joves.

Joan Corominas i Vila
President de la Fundació Banc Sabadell

001 JOSEP MONTILLA

President de la Generalitat de Catalunya

JOSEP MONTILLA

Un any més és un plaer adreçar una cordial salutació als Amics de l’Òpera de Sabadell i als espectadors del Cicle d’Òpera a Catalunya, amb motiu de la nova temporada. Ja en són moltes, i molts anys també des que fa gira per altres ciutats catalanes, en una iniciativa constant i digna de reconeixement.
Com és norma de l’Associació, es tracta d’una programació variada i compensada, que combinarà grans autors forans amb el nostre Amadeu Vives. L’Associació sap com arribar a un públic que s’ha fet seu, i també als públics que ha a anat guanyant a les poblacions on té lloc el Cicle. En aquest sentit, és molt positiva la tasca pedagògica que duu a terme a favor del gènere operístic.
L’òpera a Catalunya té una llarga tradició. Nascuda a partir d’iniciatives assistencials o culturals de la burgesia i més tard de les classes populars afeccionades, tingué la seva època més activa en la competència entre els teatres Principal i Liceu de Barcelona. El primer oferia representacions almenys des del XVIII i el segon des del XIX. Tanmateix, avui hem de considerar un avenç social que l’òpera s’hagi popularitzat i hagi guanyat espectadors de tota mena, fins i tot fora de la capital catalana.
La difusió de l’òpera, que combina les diferents arts –música, literatura, arts plàstiques, dansa- és una bona manera de sensibilitzar i formar noves generacions artísticament. D’ensenyar-les a gaudir de les representacions, de manera que els permeti acostar-s’hi sense reserves ni prevencions. Una iniciativa ben lloable: pedagogia musical i artística per formar nous públics.
També vull destacar el treball continuat de l’Escola de l’Òpera i dels seus responsables, que any rere any van sembrant una llavor de futur que ha de donar amb tota seguretat els seus fruits.
Per tot plegat, enhorabona.
Amb la meva sincera felicitació i el desig que sigui per molts anys.002 JOAN MANUEL TRESSERRAS i GAJU

Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya

JOAN MANUEL TRESSERRAS i GAJU

La dinamització en tot el país i l’accés a un públic ampli són dos dels aspectes més importants de la difusió de la música i també de la cultura en el seu conjunt. Aquest doble procés té, en les activitats de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, una de les iniciatives més ben consolidades a Catalunya i constitueix un exemple valuós del paper dels agents culturals en la vertebració d’una societat civil sòlida.
La XXVIII Temporada d’Òpera a Sabadell, el XXII Cicle d’Òpera a Catalunya i el XIV Curs de l’Escola d’Òpera de la ciutat vallesana són les eines, per a la temporada 2009/2010, d’un impuls sostingut que es projecta arreu del país. D’un país que, més enllà de la seva capital, s’articula en un sistema de ciutats que el fa divers i complex.
En tots aquests anys, els Amics de l’Òpera s’han guanyat el reconeixement ciutadà. Desitjo que, en el conjunt del territori, la gent que gaudeix de l’òpera i s’estima la música es beneficiï, un cop més, de la seva capacitat d’organització. I agraeixo als membres de l’entitat el seu afany per atansar continuadament l’art i la sensibilitat al món de la vida que ens mou.003 MANUEL BUSTOS

Alcalde de Sabadell

MANUEL BUSTOS

Benvinguts i benvingudes a l’òpera, és a dir, l’espectacle total. La producció artística que porta de cap estetes i teòrics de l’art, que ha fet córrer rius de tinta, el més enigmàtic i fascinant de les manifestacions artístiques. Paraules com ària, diva, ovació tenen especialment lloc en el món de l’òpera.
Perquè l’òpera té història, però sobretot té present. S’ha sabut innovar amb els decorats, els vestuaris, el llenguatge... té un públic fidel, té un públic devot, però, sobretot té un públic potencial que se’n pot enamorar des de la primera vegada que el tasti.
Aquest curs promet, com sempre, grans moments. És la XXVIII Temporada d’Òpera de Sabadell i ve carregat amb títols tan fascinants com Il pirata, Maruxa, Carmen i Così fan tutte.
Des de Sabadell estem orgullosos d’omplir d’òpera 9 ciutats d’arreu de Catalunya. Que Sabadell sigui l’origen i el punt de partida per a una Catalunya culturalment més forta, amb més nivell i amb més representació de l’òpera.
Escric aquestes ratlles en uns dies que he sabut la bona nova que l’Associació d’Amics de l’Òpera ha estat mereixedora d’un dels Premis Lírics del Teatro Campoamor.
Els Premis Lírics Teatro Campoamor són, realment, els premis estatals d’òpera i sarsuela. I que el premi especial a tota una carrera hagi estat per a l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell és un orgull per a la associació i també per a la ciutat.
En aquesta quarta edició s’han presentat un total de 280 candidatures entre els principals teatres, festivals i temporades amb programació lírica del nostre país i la nostra Associació d'Amics de l'Òpera ha estat una de les guardonades. Tot plegat significa, fins a quin punt, el nivell és alt, el prestigi enorme i els premis només poden ser atorgats als millors entre els millors.
Felicitats! Si Sabadell és avui la ciutat de la música no és per un títol gratuït, sinó per la categoria i referència que suposen arreu de l’Estat entitats com l’Associació d’Amics de l’Òpera.
Per tant, iniciem temporada amb una il·lusió immensa i amb tot l’impuls i alegria que ha suposat per a tota la ciutat i per a l'Associació aquest premi.005 JOAN COROMINAS

President de la Fundació Banc Sabadell

JOAN COROMINAS

La nova programació d’òpera és un dels esdeveniments que esperem cada temporada amb il·lusió. El mèrit dels Amics de l’Òpera de Sabadell és que aconsegueixen renovar-nos-la any rere any. Al llarg del temps han sabut, a més, créixer i arribar a nous indrets, nous pobles i ciutats que, juntament amb Sabadell, poden gaudir d’una programació anual d’òpera. Els Amics de l’Òpera han apostat, des del seu inici, per la difusió d’un fet cultural tan important com és l’òpera.
El seu objectiu és fer-la arribar a un públic el més nombrós possible, sense oblidar, amb la seva Escola d’Òpera, la importància de la formació, bàsica en qualsevol disciplina. Aquest repte està plenament d’acord amb la finalitat del Banc i de la seva Fundació pel que fa al patrocini i mecenatge. Estem convençuts que donar suport a la cultura i a la formació és bàsic per al progrés de tota societat. És per això que, des de la primera temporada, estem al costat d’aquesta Associació, que, amb la Mirna al capdavant, ha treballat de ferm per consolidar i augmentar una oferta cultural que fa un temps era impensable.
La XXVIII Temporada d’Òpera a Sabadell i el XXVII Cicle d’Òpera a Catalunya estan a punt de començar. Com ja és habitual, són quatre les obres triades per oferir a tots els amants del bel canto i també als que no el coneixen i el volen descobrir— quatre magnífiques vetllades per recrear-se a la butaca d’un d’aquestes teatres i auditoris de Catalunya que tindran la sort d’acollir-les.
Il Pirata, de Vicenzo Bellini, serà la primera. Es tracta d’una excel·lent mostra del belcantisme italià amb elements característics de l’òpera romàntica, des de la personalitat dels pirates, que fascinaven Europa, fins a la follia de la protagonista. Maruxa, una de les òperes més populars d’Amadeu Vives, ocuparà el lloc que aquests darrers any es destina a la sarsuela. Va gaudir d’un èxit extraordinari des del primer moment i, situada en l’ambient rural de Galícia, ens farà viure una ingènua història d’amors contrariats. La coneguda Carmen, de George Bizet, una de les peces més brillants de l’òpera francesa i de les millors de la història del gènere, ens tornarà a seduir amb la força de la seva partitura musical, esplèndida i d’una popularitat universal.
L’òpera buffa de Wolfgang Amadeus Mozart, Così fan tutte, clourà la temporada. L’obra, una mena de tragèdia explicada com si fos una comèdia, amb un argument que traeix una agressiva misogínia, desprèn, alhora, un pessimisme profund, però la música de Mozart, d’una perfecció i refinament extraordinaris, converteix els personatges en uns éssers humans que sentim vibrar, riure i plorar, estimar i sofrir. És un encert que també l’hagin escollit per finalitzar el XIV Curs de l’Escola d’Òpera ja que serà un bon exercici per als joves cantants que comencen a destacar en l’art de la lírica.
Després d’aquest passeig per la programació d’enguany, només em queda reiterar la meva enhorabona i agraïment als Amics de l’Òpera de Sabadell. Des d’aquí, i en nom de la Fundació que presideixo, els animo a continuar la seva tasca i em disposo a gaudir, com vostès, d’una nova temporada operística.005 MIRNA LACAMBRA

Presidenta de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell

MIRNA LACAMBRA

Encetem la temporada 2009-2010 amb una òpera poc representada al nostre país i que és estrena a cadascuna de les ciutats on serà escenificada: Il pirata de Vincenzo Bellini. Aquesta sublim creació va representar la consagració del seu compositor en el món artístic. El darrer cop que es va poder escoltar al Gran Teatre del Liceu, amb Montserrat Caballé i Bernabé Martí, fou l’any 1971. Nosaltres ens sentim molt il·lusionats en poder oferir-vos aquesta meravellosa òpera belcantista i n’esperem molt dels intèrprets que hem escollit. La direcció musical anirà a càrrec del director italià especialista en bel canto, Sergio Monterisi. La soprano Saioa Hernández, guanyadora del primer premi del Concurs Manuel Ausensi, debutarà el personatge de la protagonista, Imogene. El tenor català Albert Casals, també debutarà el protagonista masculí. Hem dipositat tota la nostra confiança en aquesta parella de cantants que creiem assumiran amb tota la responsabilitat les dificultats que comporten els seus personatges, sobretot musicalment.
El segon títol de la temporada serà Maruxa d’Amadeu Vives, anomenada pel seu autor com a ègloga lírica, és un model de comèdia lírica. Estrenada a Madrid el 1914 desencadenà un entusiasme grandiós. Amadeu Vives, amb aquesta obra fa una de les millors aportacions al gènere líric espanyol. L’acció és continua i els temes s’enllacen sense solució de continuïtat. És una magnífica exposició de l’amor idíl·lic dels dos pastors, Maruxa i Pablo en els verds prats de Galícia. La direcció musical és d’en Daniel Martínez, que ha tornat d’Itàlia on ha obtingut uns grans èxits tot dirigint L’elisir d’amore. Els intèrprets, tots ells valors emergents: Maite Alberola, Elisa Vélez, Carles Daza, Marc Sala, Alexis Trejos i Laura Vila. Estem segurs que serà una delícia poder gaudir d’aquesta música, que també fa temps i temps que no escoltem.
L’òpera que sempre ens agrada tornar a veure i escoltar és Carmen de Bizet. La seva música engrescadora, plena de passió i ritme ens fa sentir sempre en plenitud vital. Aquí també hi haurà sorpreses. La mezzosoprano gironina Gemma Coma-Alabert, que està fent una magnífica carrera internacional, ens farà l’honor de debutar el personatge de Carmen. Esperem que això li porti tanta sort com a Nancy Fabiola Herrera, que va fer el mateix debut amb nosaltres ara farà tretze anys. Però encara hi haurà un altre debut, Montserrat Martí serà per primera vegada Micaela. Totes dues estan molt il·lusionades amb aquest projecte. Don José serà interpretat pel tenor Raúl Gabriel Iriarte, argentí que viu i canta a Viena desenvolupant una magnífica carrera. També n’esperem molt d’aquest cantant. En aquesta òpera tindrem doble cast. El director musical serà el tantes vegades aplaudit Elio Orciuolo que canviant d’estil afrontarà per primera vegada el repertori francès. La direcció d’escena dels tres espectacles citats fins ara serà a càrrec de Carles Ortiz, amb escenografies de Jordi Galobart.
Finalitzarem la temporada amb el Così fan tutte de Mozart. Pels cantants, Mozart és el nostre gran amic, el nostre gran mestre, ningú t’ensenya tant com ell, és el gran salvador de les veus, no hi ha cap altre compositor que cuidi tant les veus com Mozart.
Aquesta joia mozartiana serà interpretada per Gemma Coma-Alabert (Dorabella) que ens mostrarà la seva versatilitat musical i expressiva, com també farà el mateix el tenor Albert Casals (Ferrando). Maite Alberola (Fiordiligi), que està fent una bona carrera després d’haver fet el curs de l’Escola d’Òpera de Sabadell amb Le nozze di Figaro (Contessa), que li va valer per poder interpretar el mateix personatge al Gran Teatre del Liceu, a més de rebre el Premi al millor cantant emergent de la Fundación Premios Líricos Teatro Campoamor d’Oviedo. Per completar el quartet, hem escollit al baríton Carles Daza que interpretarà el personatge de Guglielmo. La direcció musical anirà a càrrec del Mtre. Daniel Martínez al que ja podem considerar especialista en Mozart i que a més és el director musical de l’Escola d’Òpera de Sabadell. El director d’escena Pau Monterde ens farà una acurada posada en escena com és habitual, i Elisabet Castells l’escenografia. Tots els espectacles estaran acompanyats pel Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès.
En el Curs de l’Escola d’Òpera de Sabadell també s’hi treballarà el Così fan tutte. Tots aquells que hauran guanyat els personatges en el Concurs Mirna Lacambra, finalitzaran el curs amb la representació al Teatre La Faràndula.
També volem fer esment de l’homenatge que el 17 de desembre farem en el Teatre Principal al que fou gran músic, pianista i compositor sabadellenc, Josep Maria Llorens.
Una vegada més, volem donar les gràcies als nostres patrocinadors: Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Sabadell, Ministerio de Cultura i d’una manera molt especial a la Fundació Banc Sabadell, pel seu suport al nostre projecte des dels seus inicis.Calendari

Anterior JUNY 2019
Següent

DL DM DC DJ DV DS DG
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dia amb activitat Dia amb activitat
Dia actual Dia actual

Obres

La Cenerentola

LA CENERENTOLA
Gioacchino Rossini
23/10/2019


La traviata

LA TRAVIATA
Giuseppe Verdi
19/02/2020


Macbeth

MACBETH
Giuseppe Verdi
29/04/2020


Patrocinadors
Generalitat de Catalunya Ajuntament de Sabadell Ministeri de Culura - Gobern d´Espanya Amb el suport de:
Col·laboradors
CatMúsica CatMúsica CatMúsica CatMúsica CatMúsica CatMúsica CatMúsica CatMúsicaCatMúsica
Associació Amics de l´Òpera de Sabadell Associació d´Amics de l´Òpera de Sabadell
Plaça Sant Roc, 22 2on 1a . 08201 Sabadell . Barcelona . Espanya . T. 93-725 67 34 i 93-726 46 17 . F. 93-727 53 21 . E. aaos@aaos.info
© Copyright 2004 . Normes d´ús . Política de privacitat . Nota Legal . Política de cookies . Mapa Web . Nif. G58192709 . Produït per Anunzia
L´Associació . El Cor . L´Escola . Obres . Representacions . Multimèdia . Notícies . Tarifes . Fes-te Soci . Contacte
Òpera XXI